Laser ontharen

 

Steeds meer vrouwen willen minder haar op hun lijf. Niet alleen de bikinilijn of benen, maar zeker ook de oksels en het gezicht worden daarin meegenomen. Ook mannen willen minder haar zien. Met name de rug en de borst zijn aandachtsgebieden. Nog niet zo heel lang geleden werd alleen bij sporters (zwemmen!) de haren verwijderd en was dat ‘not done’ voor de gemiddelde man. Maar tegenwoordig willen Jan, Piet en Klaas ook niet meer op het strand verschijnen met een tapijtje op rug of borst…

Als je definitief van je beharing af wilt, bestaat er een aantal methoden. Het IPL ontharen, elektrisch ontharen of het ontharen met de laser. Laser ontharen is één van de meest efficiënte manieren om definitief te ontharen. Bij deze methode wordt laserlicht uitgezonden. Het doel is dat de haar de laser absorbeert, waardoor het haarzakje vernietigd wordt. Een nieuwe en zeer doeltreffende lasertechniek is de VPL techniek. De VPL zendt één gecontroleerde flits uit. Deze bestaat uit een variabel aantal pulsen. De pulsduur en ook de pauze tussen de pulsen is instelbaar.

Nadelen

En nadeel van laser ontharen is dat licht getinte haren moeilijker te verwijderen zijn. Licht getinte haren absorberen namelijk minder laserlicht. Een getinte of donkere huid maakt het ook moeilijker om definitief te ontharen, omdat de omringende huid dan teveel licht absorbeert. De intensiteit van de laser kan hier op worden aangepast, waardoor behandeling toch mogelijk is. Lichte haren zijn met laser wel eenvoudiger te verwijderen dan met IPL. Laser ontharen is een techniek waarbij de omringende huid gespaard wordt. Toch kan het zijn dat er tijdelijk meer pigmentvlekjes ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf.
Een ander nadeel van de laser techniek is de prijs. Een laserbehandeling kun je uitsluitend laten uitvoeren in een kliniek of groter schoonheidsinstituut.

Voordelen

Bij laser ontharen worden er in één flits meerdere haren vernietigd. Zodoende kunnen grote oppervlakken behandeld worden. Een ander voordeel is dat deze behandelmethode over het algemeen als pijnloos beschouwd wordt. In het uiterste geval voelt men een lichte tinteling. Bovendien geeft de laser techniek een gecontroleerde lichtflits die enkel de haar verwarmt en de omringende huid spaart. Hierdoor ontstaan er geen blaren of pigmentvlekken. Met de laser techniek worden ook de dieper gelegen haarzakjes bereikt.

Resultaat

Het resultaat is maximaal 70 tot 90 procent haarreductie. Haarzakjes die tijdens de behandeling vernietigd zijn zullen nooit meer terugkomen. Dat komt doordat de eiwitstructuur van de haarfollikel op microscopisch niveau onherstelbaar beschadigd is.
Uitzonderingen zijn de slapende haarfollikels. Slapende haarfollikels kunnen in een later stadium van het leven actief worden. Dit kan ontstaan door een hormoonverandering of bepaald medicijngebruik. Deze slapende haarfollikels zullen nieuwe donsharen vormen. Dit effect kan echter in geen geval de definitieve ontharing teniet doen.

Meerdere behandelingen zijn nodig. Voor een optimaal resultaat moet de huid zo licht mogelijk zijn. Zon of zonnebank vóór of tijdens de behandeling wordt ten zeerste afgeraden.

Ada Hoefnagels