Ontharen: feiten en fabels

 

Ontharen doen we tegenwoordige het hele jaar door. Niet alleen als je dat beeldige zomerjurkje wil aanschieten (oksels, benen!) of voor de sauna (bikinilijn!), maar we willen eigenlijk altijd haarloos en glad door het leven. Maar hoe zit het nou precies?

Na het scheren komen de haartjes dikker en donkerder terug
Fabel: Dit lijkt zo, omdat met scheren alleen de ‘punt’ wordt afgeschoren. De stoppel blijft achter en die is dus dikker. Maar scheren verandert verder niets aan de structuur en kleur van de haartjes.

IPL, laser en elektrisch ontharen is voor iedereen geschikt
Fabel: Voor laser en IPL moet het haar donkerder zijn dan de huid. Daardoor is het niet geschikt voor blond, wit of grijs haar. Elektrisch ontharen is in principe wel voor elke haarkleur en haardikte geschikt, maar is helaas wel een stuk pijnlijker dan IPL en laser.

Met IPL of laser kom ik definitief van mijn overtollige haar af
Fabel: Met IPL en laser worden de haarzakjes vernietigd. Maar haar zal nooit definitief verdwijnen, omdat het onmogelijk is om alle haarzakjes te vernietigen en omdat het lichaam nieuwe haarzakjes kan aanmaken.

Waxen en harsen is hetzelfde
Feit: Over het algemeen wordt met harsen en waxen hetzelfde bedoeld: ontharen door een kleverige substantie op de huid aan te brengen die er vervolgens, inclusief haartjes en wortels, weer vanaf wordt getrokken.

Bij het ouder worden neemt de haargroei toe
Feit: Veel vrouwen krijgen te maken met meer haargroei als ze ouder worden. Op plekken waar al haar zat, maar ook op plekken waar eerst geen haar te zien was. Hormonen zijn de hier de schuldigen: naarmate we ouder worden maken we minder oestrogeen, maar meer androgeen aan. En laat dit mannelijke hormoon nou net de haargroei stimuleren.

Ontharen met ontharingscrème is minder geschikt voor de zomer
Feit: Met een ontharingscrème worden niet alleen de haartjes, maar ook oppervlakkige huidcellen verwijderd. En dus meteen ook je bruine kleurtje. En dat is natuurlijk jammer.

Scrubben doe je vóór het ontharen, niet erna
Feit: De huid kan na het ontharen gevoeliger zijn en dan zijn scrubkorrels al snel te agressief. Je wacht met scrubben tot een dag of twee, drie na het ontharen.

Het is niet verstandig om te ontharen vlak voordat je de zon ingaat
Feit: Dat geldt voor elke ontharingsmethode. Na het ontharen is de huid gevoelig en door zon, zee en chloor kan de huid geïrriteerd raken. Er kunnen zelfs pigmentvlekken ontstaan. Onthaar daarom minimaal een avond van tevoren. Na elektrisch ontharen, IPL en laser mág de huid zelfs niet in de zon, dus deze behandelingen kun je sowieso beter in de winter doen.

Ada Hoefnagels